tisdag 22 december 2009

Mångfacetterad

Åhhh, det suger verkligen att inte ha någon dator när man har så mycket att skriva. Nu lånar jag Magnus, igen.

Min son har alltså autism.
Han är autistisk. Autist.
Ingen gradering eller så. Bara diagnosen autism.

Men det förändrar ingenting. Vi vet inte mer idag än igår. Om någonting. Och Noel är ju fortfarande densamma.
Han kan klara sig galant genom livet, flytta hemifrån när han är 18 med sin skitgulliga flickvän (eller pojkvän också för den delen) få tre underbara barn och disputera i genetik.
Eller han kan bo kvar hemma när han är 40 år, med sina åldrande föräldrar som är de enda som förstår och kan hantera honom, och jobba på Samhall.
Det som är bra är att han inte har något förståndshandikapp. Säger de. Då kan han ta till sig träning bättre. Men autistisk kommer han alltid att vara. Det är en livslång diagnos.
Stackars Noel. En liten kropp som är motsträvig och inte gör som han vill. Trots kämpande hela tiden. Och på det lite störning i utvecklingen. Som han kommer att behöva kämpa med också, hela tiden. Som grädde på moset så ser han helt normal ut. Han ser ju inte funktionshindrad ut. Vilket kommer att göra det extra svårt för omgivningen att förstå honom.
Tur att han i dagarna har fått sina nya vinterkängor från OLMED. Om man nu skulle tvivla på att han har svårigheter. De ser nämligen funktionshindrade ut. Precis som Mangaskorna.
God Jul på er alla!

4 kommentarer:

Evelina sa...

Vi pratade ju om diagnosen. Den verkar ju ganska vid vad jag förstår och att de eventuellt ska "döpa" om eller gradera,eller hur det nu var..? Inte för att Noel kommer att vara någon annan, men kanske kommer ni och folk runtomkring kunna hjälpa honom bättre om man har diagnosen "autistisk" i bakhuvudet ,om han nu är det på den ganska enkla studien.
Kram på er och ha en GOD JUL!

Anonym sa...

Hej Sofia

Tänk inte så mycket på diagnos. Du har en så fin o smart kille, tänk bara vad lite du visste för snart 3 år sen och vad man var beredd på då och hur bra det ändå blivit. Läkare kan aldrig säga hur det blir och jag tror att det blir jätte bra. Oavsett så har just Noel de bästa föräldrarna han hade kunnat få. Ta hand om er och ha en riktigt god jul.
Kram Nena och Nicolai

celina sa...

Orka diagnos. Ni är de bästa föräldrarna jag vet, så därför kommer ni också få de barn ni förtjänar - nämligen de bästa.

Anonym sa...

Hej! Vi är många föräldrar till barn med autism som
"pratar" på familjelivs forum under rubriken funktionshinder - i autismtråden. Välkommen dit om du vill prata med andra i samma situation. Jga kan också varmt rekommendera ett besök på den här konferensen: http://www.mynewsdesk.com/se/view/pressrelease/konferens-om-biomedicinsk-behandling-foer-barn-med-autism-356208

eller www.behandlaautism.nu

Jag har faktiskt träffat på en hel del människor vars barn blivit av med sin diagnos med hjälp av olika metoder